Bakteriler Aslında Yeni Organlarımızmış

"Vücudumuzda beraber yaşadığımız bakterilerin yaklaşık 2 kilo geldiğini biliyor muydunuz? Mikrobiyom adı verilen ve bin farklı türü olan bu bakteriler artık birer organ olarak kabul ediliyorlar.

Mikrobiyomlar insan hücreleri sayısından 10 kat daha fazla ve üzerlerinde uzun süredir ABD’de araştırmalar yapılıyor. Yapılan araştırmalara göre insan hücrelerinden çok daha küçük olan mikrobiyomun sahip olduğu genlerin sayısı 3 milyon kadar. Bilim insanlarına göre, mikrobiyom orginazmalar sindirim sistemi ve vücut savunma sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayan özellikler taşıyorlar. Ancak sayısal dengelerinin bozulması çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Araştırmalar bu bulguların daha da müspet olması için titizlikle devam ediyor.

Mikrobiyom Nedir?

Mikrobiyotlar farklı vücut bölgelerinde farklı işlevlere sahip. Mikrobiyomları oluşturan Mikrobiyotlar farklı insanlarda aynı işleri yapıyormuş gibi görünse de yapısal olarak bir parmak izi gibi değişik izler taşıyorlar. Yani insan vücudunda bulunan microbiyom yapısı hiçbir vücutta benzerlik göstermiyor."