"Biz, hanif olan

"Biz, hanif olan İbrahim'in dinine uyarız. O, müşriklerden değildi." 2:135
Hanif veya haniflik dini..

"Ben hanif olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim."6:79

Başka bir hanif ifadesi daha..

"Ve hanif olarak yüzünü dine çevir; sakın müşriklerden olma, diye (emredildi)."10:105

Dine yüzünü Hanif olarak çevir..

"Kendisine ortak koşmaksızın Allah'ın hanifleri (olun.)"22:31

Hanif olun ifadesini yeniden görüyoruz.

"Halbuki onlara ancak, dini yalnız O'na has kılarak ve hanifler olarak Allah'a kulluk etmeleri, namaz kılmaları ve zekat vermeleri emrolunmuştu. Sağlam din de budur."98:5

"Sağlam din de budur" ifadesine dikkat edin. SAĞLAM DİN..

Ve başka bir ayet daha;

"Hanif olarak yönünü dine çevir.Allah insanları hangi fıtrat üzere yaratmış ise ona çevir. Allah'ın yaratışında değişme yoktur. İşte dosdoğru din budur; fakat insanların çoğu bilmezler."30:30

İbrahim'in dinine verilen isimdir Hanif. Dosdoğru ki içine zerre kadar rivayet,zerre kadar bile hadis,ihtimal,belki gibi şüpheleri içine almaz anlamındadır.
Çok net ve kesin anlamındadır.Hiç bir şekilde kuşku taşımaz manasındadır.

Yıllardır kendine Müslüman diyen de,Hristiyan diyende,Yahudi diyende,ateist,agnostik diyende,Şii,Sünni diyen de yazılarıma cephe aldı.Tüm zıt gruplarla bile ayrı düşmeyi başardık.

Yazılarımın,fikirlerimin beslendiği ve referans aldığı tek kaynak Kur'andır.
Özellikle son iki yıldır Kur'anın çizgisinden zerre kadar ayrılmadım.

Bu açıdan dinine Kur'an dışı şeyler yerleştiren insanların bilmesi lazım,ben sizin dininizden değilim. Lütfen okumalarınızı buna göre yapınız.Değerlendirmelerinizi de buna göre yapınız.

Gelenek dinine ait,fetvalar,yorumlar,uydurmalar,filan hoca şöyle demiş,falan ermiş(!) hoca dan daha mı iyi biliyorsun gibi iddiaların bir türlü arkası kesilmiyor. Cevap vermek,yeniden (Kur'ana göre) doğrusunu ifade etmeye çalışmak tıpkı bataklıktan kurtulmaya benziyor. Zamandan kaybediyoruz ve daha fazla batıyoruz.

Çok açık bir şekilde ifade etmeliyim ki herkesin dini kendinedir.Kur'andan zerre kadar ayrılmam söz konusu bile olamaz. Kur'anda açıkça zikredilmeyen şeyler evrensel ahlak ölçüsü ile okunur. Bu benim din anlayışım.

En nihayetinde "Sizin dininiz size, benim dinim de banadır."109:6

A.K.

Not: Mezhep olan Hanefilik ile ayet içinde konu edilen Haniflik arasında hiç bir bağ yoktur. Lütfen ikisini birbirine karıştırmayalım.